CINEMA EN CURS

Avui us volem presentar la iniciativa Cinema en Curs, que es va iniciar en escoles i instituts de Catalunya el 2005 amb la intenció «d’apropar als joves el cinema com a art, creació i cultura, i explorar les potències pedagògiques de la creació cinematogràfica». Enguany, un dels estudiants que han entrat becats a la nostra escola, el Joan Martínez, provenia d’aquest programa, demostrant que la formació que s’hi proporciona és excel·lent.

 

El cinema ha estat una de les formes d’entreteniment més importants del segle XX; i durant el segle XXI, malgrat la dura competència, continua atraient milions de persones de tot el món a les sales de cinema o al davant dels televisors, ordinadors, tauletes… Els films són una bona font de conversa. Sempre que en veiem algun el comentem amb aquelles persones que tenim a prop (companys de feina, amics i familiars). Parlem de la seva trama i actors, de com ens ha emocionat i, sobretot, de si ens ha agradat o no. En tant que art popular, el cinema desperta en nosaltres la voluntat d’opinar-ne. Cada espectador és un crític (igual que el en futbol cada aficionat és un entrenador).

 

Al llarg d’una vida, una persona pot arribar a veure centenars, si no milers, de pel·lícules, i amb finalitats d’allò més diverses: d’entreteniment, educatives, estètiques… Però què en sabem del cinema? Al marge del reconeixement dels seus actors i directors més destacats, que apareixen a la televisió i les revistes, ¿tenim una idea prou precisa de la seva producció o del seu llenguatge? ¿Podem enfrontar-nos a un text audiovisual amb prou garanties d’estar copsant el seu sentit profund o de discriminar entre allò novedós i allò que és còpia o reciclatge? Són qüestions clau, ja que aquests textos vehiculen un bon grapat de discursos de la nostra societat.

 

cineencurs02

 

A través de la teoria i de la pràctica, Cinema en Curs vol donar les eines necessàries als més joves per a desenvolupar una mirada crítica, alhora que despertar la seva creativitat i l’interès pel món que els envolta.

 

Des de la Fundació ESCAC, amoinada per les mateixes qüestions, volem felicitar tots els responsables del projecte per la seva bona feina.

 

Descobriu-ne més aquí.

 

Podeu llegir l’experiència d’una de les seves mestres, la cineasta Nely Reguera, també professora de l’ESCAC.